lauantai 21. marraskuuta 2015

Soinin kirkko

Soini on reilun 2000 asukkaan kunta Etelä-Pohjanmaalla. Sen kirkonkylässä sijaitsee pieni nätti puukirkko.

Muistan joskus lapsena käyneeni tämän kirkon hautausmaalla. Jo silloin erityisesti minulle jäi mieleen suurikokoiset kiviset leijonapatsaat sankarihautaa vartioimassa. Ne ovat kuvanveistäjä Helvi Juvosen vuonna 1956 valmistamat. Itse kirkko on rakennettu vuonna 1793. Sen suunnitteli todennäköisesti kirkonrakentaja Yrjö Lepistö. Kirkkoa on uudistettu useaan kertaan. Se sai nykyisen muotonsa vuonna 1885 tehdyssä peruskorjauksessa, jolloin mm. rakennettiin nykyinen ristikeskus ja kirkko sai keskeiskirkko-ilmeensä. Malliltaan se on viisteetön tasavartinen ristikirkko.

Oli varsin hienoa että kirkon ovi oli auki, sillä se on sisältä varsin kaunis, kodikas ja tietyllä tavalla omintakeinenkin. Tässä näkymää urkuparvelta. Kirkossa on myös sivuparvekkeet, mikä on harvinaista näinkin pienessä kirkossa. Tämä kasvattaa kirkkoon mahtuvan väkimäärän 500 henkilöön. Nykyisen alttaritaulun on maalannut taiteilija Matti Annala vuonna 1930.

Kuvassa 12+2 äänikertaisten Kangasalan urkutehtaan valmistamien urkujen soittopöytä vuodelta 1930. Sivustalla näkyy oikeanpuoleista sivuparveketta.

Kaunis saarnastuoli on rokokootyylinen. Oletko muuten koskaan tullut ajatelleeksi, miksi sen päällä on katto? Se on kaikukupoli, jonka tehtävä on ohjata ääni alas kirkkosaliin. Tämä oli tärkeää ennen vanhaan, kun äänen vahvistuslaitteita ei ollut. Aivan samasta syystä tuoli on rakennettu muuta seurakuntaa korkeammalle.
















Muutama vanha hauta aivan lähellä kirkkoa. Monesti näille paikoille on haudattu pappeja ja lukkareita yms. Näitä ristejä en tullut tarkemmin katsoneeksi.



















Kellotapuli on rakennettu vuonna 1795. Tosin sekään ei kirkon tavoin ole alkuperäisasussaan. Kirkon ja tapulin ympärillä on vanha hautausmaa.




















Lopuksi Soinin kirkon suurin erikoisuus: Vaivaisakka! Lajissaan maamme ainut. Sen veisti Lehtimäkeläinen Matti Taipale vuonna 1854. On epäilty, että veistos muotoutui naiseksi käytettävän puun muodon perusteella, varmaa se ei silti ole. Vaivaisakka sijaitsee tapulin ulkoseinässä ja on siinä erikoisena yksityiskohtana sopivasti tervehtimässä kirkkoon saapujaa.

Soinin kirkko ei ole varsinainen tiekirkko, mutta tietojeni mukaan sitä on silti pidetty auki arkisin kesällä. Tarkemmin sen aukioloajat selvinnevät Soinin seurakunnan kotisivuilta.

Osoite: Karstulantie 2, Soini

6 kommenttia:

  1. To-del-la kauniisti kuvattu kaunis soma kirkko.

    VastaaPoista
  2. Kaunis kirkko, kodikas jopa.
    Kuvissa on kaikki kohdallaan. :)

    VastaaPoista
  3. Matti Annalan alttaritaulu on vuodelta 1930.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään on tullut näpppäilyvirhe tekstiä kirjoitettaessa. Pahoittelut siitä, nyt asia on korjattu. Kiitos Matti oikaisusta!

      Poista

Kiitos kommentistasi!