sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Valokuvakierros Hämeen linnassa

Kuvia vuoden 2011 -käynnistä Hämeen linnaan. Vaikka kierros olikin opastettu, en muista enää siitä opastuksesta juuri mitään. Sen vuoksi kuvatekstit perustuvat omiin havaintoihin ja joihinkin yksittäisiin netistä poimittuihin historiatietoihin. Kuvat on tietoisesti käsitelty vanhahenkisiksi.
 




Näkymää linnan pysäköintialueelta. Hämeen linna on perustettu 1200-luvulla, mutta nykyisen muotonsa se on saanut "vasta" 1700-luvulla. Linna on toiminut mm. linnapäällikön asuntona ja vuosina 1837-1972 vankilana. Nykyisin linna toimii kansallisena nähtävyytenä, joka yhdessä samalla alueella sijaitsevan Vankilamuseon, Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon ja Suomen tykistömuseon kanssa muodostaa Linnanniemen museoalueen.
Tässä luvussa kuitenkin keskityn pelkästään Hämeen linnaan. 

Aivan kuten "oikeissa" linnoissa kuuluukin, tämä linna on vallihaudan umpäröimä, eli laskusillat voidaan tarvittaessa nostaa ylös.
Tämän seinän läpi pääseminen lienee ollut viholliselle aikoinaan haastava tehtävä!
Torneissa täytyy olla, nimen omaan huipulla, muutama ikkuna. Satuja lukenut tietää, että sieltähän niitä linnanneitoja aikoinaan pelatettiin, ja tämähän ei olisi onnistunut, ellei ikkunaa olisi ollut :)

Tosin pelastustehtävä on varmaan ollut, ainakin tämän linnan kohdalla, melkoisen haastava. Kaikki ei ehkä ole ollut todellisuudessa yhtä yksinkertaista, kuin satukirjoissa on annettu ymmärtää.
Kalteritkin vielä laittaneet... Tosin nämä kalterit ovat todennnäköisesti peräisin linnan vankila-ajoilta. Varmasti melkoisen pakovarma paikka ilman kaltereitakin.
Kivijalkaa. Sanan varsinaisessa merkityksessä.

 
















Ei varsinaisesti linnan sisäpiha, mutta ulkomuurien sisäpuolella kuitenkin ollaan. Oikealla puolella varsinaisen linnan kivijalkaa.
Linnan sisäpihaa. Tämä on huomattavasti pienempi, kuin esimerkiksi Turun linnan vastaava. Korkeat muurit ympärillä saattavat saada aikaan jopa suljetun paikan kammoa. Tästä ei puutu kuin kummitus yläkerran ikkunasta:)
Lyhty oviaukossa sisäpihalla.
Linnan kaikki huoneet eivät suinkaan olleet näinkin viihtyisiä kuin tämä Ritarisali. Itse asiassa opas kertoi, että linnaan töihin vuorollaan velvoitetut joskus pyysivät suorastaan armoa, ettei heidän tarvitsisi asua linnassa työkomennuksensa aikana.


Tämä Ritarisalin katto on ehkä linnan sisäkatoista upein.

















Hienoa, että valoja ei tässä linnassa ole yleensä ruuvattu kiinni rakenteisiin. Nyky-aikaiset jalustalamput antavat selkeän viestin siitä, että ne eivät ole kuuluneet alunperin varustukseen.






Edellisen valkoiseksi rapatun salin jälkeen tämä huone antaakin sitten kuvan, miltä linnassa yleisesti ottaen näyttää. Valkoisessa taulussa on tietoja huoneesta. Niitä en valitettavasti muista.

Sisäkatto näyttäisi olleen alunperin holvimainen ja huone siten hieman nykyistä matalampi.


Idyllinen käytävä Hämeen linnan tapaan...


















...johtaa linnan kappeliin. 


 














Tämän huoneen käyttötarkoitusta en muista, mutta jotenkin kriisimäinen yleistunnelma...

Monesta ikkunasta on näkymää Suomen Tykistömuseon alueelle.

Hienoja aseita, jotka onneksi ovat jo päässeet eläkkeelle.







Linnan pienoismalli aulatiloissa.











Matkalla ulos...













Suojamuureihin on aikanaan panostettu...
















Vallihautaa.












Linnassa oli tietysti hyvin paljon muutakin nähtävää. Kuvausvarustuksena oli kuitenkin tällä reissulla vain pieni pokkari ja monet kuvat olivat vaativissa olosuhteissa epäonnistuneita. Tässä oli kuitenkin jotain tuolta retkeltä mukaan tarttunutta kuvamateriaalia. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!


2 kommenttia:

  1. Ja myös kuvaamisen arvoinen paikka. Kaduttaa kun en ottanut enempää kuvia. No, ensi kerralla lisää:). Kiitos kommentista!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!